Åreknuter og informasjon

Åreknuter er ikke livstruende. Åreknuter deles inn i seks alvorlighetsgrader hvor grad 1-2 er kosmetisk og grad 3-6 er medisinsk. Vanlige symptomer på åreknuter kan blant annet være smerter, tyngdefornemmelse, kløe og leggkramper om natten.

Mange opplever at de får åreknuter under graviditet. Det er da flere som får åreknuter på kjønnsleppene, men de fleste erfarer at de går helt tilbake etter endt svangerskap. Trekker de seg ikke tilbake, kan dette tyde på at du har en klaffesvikt i venesystemet ditt.

10-20% av alle menn har åreknuter i pungen (varikocele). Tilstanden er ikke farlig, men kan være ubehagelig. Åreknuteekspertene behandler ikke varikocele.

Det finnes ulike typer åreknuter. De kan ha sitt opphav fra forskjellige steder i bena. Ca. 30% av befolkningen over 30 år har åreknuter, og det er likt fordelt mellom kvinner og menn. Åreknuter er oftest genetisk, men i få tilfeller kan det forekomme uten åreknutearvelighet i familien.

  • I 70% av alle tilfeller med åreknuter, sitter “feilen” i lysken. Åreknuten(e) vises da mest på forsiden og på innsiden av låret og/eller innsiden av leggen.
  • I 20% av tilfellene sitter “feilen” ved knehasen. Åreknuten(e) er da mest synlig foran og bak på leggen. Det er imidlertid også en del som har blandede tilfeller
  • I de resterende 10% er det andre årsaker til hvorfor åreknuter forekommer
    Ca. 1/3 får åreknuter på begge ben, 2/3 får kun på et ben.