Ultralydundersøkelse før behandling.

Sprengte blodkar er helt ufarlig, men kan være kosmetisk skjemmende. Åreknuteekspertene tilbyr effektive behandlinger mot dette problemet. 

Bestill forundersøkelse

Åreknuteekspertene er Norges første klinikk som har spesialisert seg på behandling av sprengte blodkar og åreknuter. Daglig leder Thomas Hayes er karkirurg og har utført over 6000 åreknutebehandlinger med laser. 

Vi har også lang erfaring med å behandle sprengte blodkar. Vi benytter oss kun av de mest moderne og dokumenterte behandlingene som finnes i dag. Hvis du lurer på om du egner deg for en av våre behandlinger, så bestill en uforpliktende forundersøkelse hos oss i dag. 

Da kan vi ta ultralyd av dine ben og vurdere hva som er den beste løsningen for deg. Her kan du lese mer om våre behandlingsmetoder og hva sprengte blodkar kan komme av. 

Årsaker til sprengte blodkar 

Sprengte blodkar er synlige, overfladiske blodårer som synes gjennom huden. Årene er ofte røde eller blålige og kalles ofte for spindelårer. Det er veldig vanlig å få sprengte blodkar i ansiktet og på bena, spesielt når man blir eldre. 

De sprengte blodkarene gir som regel ingen fysiske plager, men mange synes at de er utseendemessig sjenerende. 

De sprengte blodkarene kommer ofte av aldring og gener – ca. 85% av de over 60 år har sprengte blodkar i større eller mindre grad. Kvinner er mer utsatt enn menn, fordi kvinner har tynnere hud. Det er også andre årsaker som kan bidra til at man får sprengte blodkar: 

  • Tidligere solskader (spesielt ved lys hud)
  • Hudsykdommen Rosacea
  • Bruk av kortisonpiller/kremer
  • Langvarig stillestående eller stillesittende arbeid
  • Overvekt
  • Høyt alkoholinntak over lengre tid
  • Graviditet og hormonforandringer

Les også: Åreknuter

Behandling av sprengte blodkar

Åreknuteekspertene er spesialister på behandling av sprengte blodkar. Dersom du lurer på om det du har er sprengte blodkar, så bestill gjerne en uforpliktende forundersøkelse hos oss. Vi kan ta ultralyd av bena dine og finne ut hvilken behandling som passer deg best. 

Sklerosering

Sklerosering/skleroterapi går ut på at vi injiserer preparatet Aethoxysklerol inn i de synlige årene. Denne væsken er vevsirriterende, noe som gjør at den utløser en reaksjon i åreveggen som gjør at den kleber seg sammen og brytes ned. 

Injeksjonene gjøres med en tynn nål. Dette kan svi litt, men er ikke smertefullt. Behandlingen tar ca. 45 minutter. 

Laserbehandling 

Behandling med YAG-laser er veldig effektivt for å behandle overfladiske, men synlige blodkar. Laseren avgir sterke lysglimt som varmer opp blodkarene, noe som gjør at de skades og klapper sammen. Man kan føle en litt stikkende/prikkende følelse under behandlingen, men de fleste synes ikke dette er smertefullt. 

Den eneste bivirkningen er at huden i området som ble behandlet kan bli litt misfarget. Man må ofte utføre 2-5 behandlinger (både ved laserbehandling og sklerosering) for å oppnå et optimalt resultat. Huden må ha leget seg helt før man gjentar behandlingen. 

Blodårene forsvinner gradvis. Endelig resultat ser man først etter 4-6 måneder. 

Etter behandlingen

Du kan leve som normalt etter behandlingen, og trenger ikke å be om sykemelding fra jobb. Du skal gå med støttestrømper i 2-5 dager etter behandling, og du bør holde deg i normal aktivitet. 

Du kan fly allerede samme dag som du tar behandlingen, men gi beskjed til oss dersom du planlegger en lengre flytur (3-4 timer) innen 4 uker etter behandling. 

Ingen henvisning og kort ventetid

Åreknuteekspertene er en privat klinikk som har spesialisert seg på behandling av sprengte blodkar og åreknuter. Vi er veldig opptatt av å gi personlig behandling og oppfølging, og at alle våre pasienter skal føle seg godt ivaretatt. 

Du trenger ikke henvisning fra lege for å komme til oss. Vi har kort ventetid – kontakt oss i dag for å bestille en uforpliktende forundersøkelse. Prisen for forundersøkelsen trekkes fra dersom undersøkelsen fører til behandling. 

Før og etter behandling av sprengte blodkar.
Før og etter behandling av sprengte blodkar.

Vanlige spørsmål og svar om sprengte blodkar

Kan sprengte blodkar forsvinne av seg selv?

I utgangspunktet aldri. Dersom man får det under graviditeten, kan det imidlertid bli bedre etter avsluttet svangerskap.

Hva er forskjellen på sprengte blodkar og åreknuter? 

Sprengte blodkar er overfladiske og ikke like synlige som åreknuter. Åreknuter kan ses og føles gjennom huden, og i enkelte tilfeller kan de være helseskadelige hvis man ikke behandler dem. 

Åreknuter kan deles inn i seks alvorlighetsgrader, hvor 1 og 2 er kosmetiske tilfeller og 3-6 er moderate til alvorlige tilfeller av åreknuter som bør behandles. 

Hva kan jeg gjøre for å unngå flere spukne blodkar?

Sprengte blodkar er i de fleste tilfeller genetisk. Det er enkelte grep du kan ta for å redusere sannsynligheten for å utvikle flere sprengte blodkar, som å leve et aktivt og sunt liv, holde en sunn vekt, unngå røyking og høyt alkoholinntak over lengre tid. 

Sprengte blodkar kan ha sammenheng med åreknuter, og derfor gjør vi en grundig ultralydundersøkelse for å utelukke at du har en underliggende årsak til dette. 

Hva skjer under forundersøkelsen?

Forundersøkelsene gjennomføres av vår karkirurg, Thomas Hayes. Han har utført over 6000 åreknutebehandlinger, noe som gjør han til den med størst erfaring innenfor dette feltet i Norge. Åreknuteekspertene, tidligere Scandinavian Venous Centre, er Norges første helspesialiserte åreknuteklinikk.

På forundersøkelsen undersøker vi bena dine med ultralyd og finner ut hvilken behandling som eventuelt passer til deg. Du kan stille alle spørsmålene du måtte ha rundt behandlingen. 

Er det noen som ikke kan behandles for sprukne blodkar? 

Hvis du er gravid eller ammer, bør du ikke behandles med sklerosering. Laserbehandlinger anbefales heller ikke hvis man er gravid eller ammer. 

Plages du av sprengte blodkar? 

Dersom du lurer på om det går an å behandle dine sprengte blodkar, så bestill en time til en forundersøkelse hos oss. Vi har både klinikker på Colosseum Senter i Oslo og på Langnes legesenter i Tromsø. Velkommen til Åreknuteekspertene!

Bestill forundersøkelse