Gravid dame

Graviditet og åreknuter

Åreknuter skyldes som regel arv. Graviditet kan være utløsende årsak til åreknuter grunnet press fra fosteret på venesystemet.

De fleste opplever at åreknutene blir mindre synlige etter gjennomgått svangerskap, men de færreste opplever at de trekker seg helt tilbake. Noen opplever store smerter under svangerskap, vi anbefaler da å bruke kompresjonsstrømper. Det er flere som opplever at de får synlige åreknuter på ytre kjønnslepper under svangerskap, de fleste erfarer at det går helt tilbake etter fødsel.

Vi anbefaler å vente med konsultasjon til etter svangerskap da situasjonen kan endre seg.
Vi vil ikke gjennomføre behandling om du er gravid.

Vi kan utføre behandling ca. 2 måneder etter endt svangerskap. Dersom du ønsker beroligende, må du vente i 15 timer før du kan amme.

Tidligere har man ansett det som klokest å vente med behandling til man er ferdig med alle graviditeter, for å ikke risikere nye åreknuter og dermed ytterligere behandling. De moderne metodene har derimot endret dette synet. For det første behøver tilbakefall under kommende graviditeter ikke skje, for det andre blir graviditeten betydelig triveligere uten åreknuter, og for det tredje kan eventuelle tilbakefall lett korrigeres med de moderne metodene. Derfor har vi hos Åreknuteekspertene gått bort fra den tidligere anbefalingen om å vente med behandling pga framtidig planlagte graviditeter.